Bőrvédő kakaó

A kakaóvaj már régóta használatos kozmetikumokban (testápoló szerekben, arckrémekben, tusfürdőkben) bőrre gyakorolt kedvező hatása miatt.

Zsírsav-összetétele miatt kiváló bőrápoló. A hidegen sajtolt kakaóvaj külsőleg a bőrünkre kenve hidratáló hatású, mérsékli az ekcéma, a pikkelysömör tüneteit, napvédő és bőrpuhító hatású.

Egy legutóbbi tanulmány (lásd: NCBI) szerint azonban nemcsak külsőleg, hanem belsőleg fogyasztva is tud hatást gyakorolni a bőrünk állapotára. A kakaó flavonoidok (különösképpen az epikatechinek és katechinek) rendszeres fogyasztása javítja a bőr „működését” (Sies, Stahl, Heinrich, 2007).  

A flavonoidok nevüket sárga színükről kapták (flavus latinul sárga).Ún. flavánvázas, gyűrűs vegyületek, amelyek a polifenolok közé tartoznak (hidroxilcsoportjaik révén).

A flavonoidok antioxidáns hatása mellett, a kakaó rendszeres fogyasztása elősegíti a bőr nedvességtartalmának és megfelelő szerkezetének megőrzését, továbbá erősíti az UV-sugárzás elleni védekező funkcióját.

Önmagában nem elég azonban sok csokoládét fogyasztani, hanem az is lényeges, hogy mennyi annak felvehető flavanoid tartalma. Érdemes tehát odafigyelni a termék minőségére, kakaó szárazanyag-tartalmára és az előállítási módjára. Az ún. „nyerscsokoládék” kíméletes készítési technológiája lehetővé teszi a fent említett vegyületek minél nagyobb arányú továbbvitelét a kakaóbabokból a késztermékbe.

Források:
Neukam K, Stahl W, Tronnier H, Sies H, Heinrich U. (2007) Consumption of flavanol-rich cocoa acutely increases microcirculation in human skin. Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):53-6. (NCBI)
http://www.medvergleich.de/Artikel/Kakao+ist+gut+fuer+die+Haut.html
http://www.wissen-gesundheit.de/weather.asp?wdid=2046&;wpid=6914&mdid=83&sid=0
http://www.sheavaj.hu/kakaovaj.html

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés