São Thomé & Principe

São Thomé & Principe (a továbbiakban rövidítve csak São Thomé) az afrikai kontinensen a Giuneai-öbölben, az Egyenlítő mentén található független köztársaság, mely a fenti két szigetből áll, mintegy 1000 nkm-es területével. Lakónak száma 160 ezer fő.

Szigetei a kameruni vulkáni vonulaton fekszenek, így gyakorlatilag többnyire bazalt vulkáni kúpokra épült az ország. Ezenkívül jellemző talajképző kőzet itt még a nátriumban gazdag, szintén vulkáni, világosabb kőzet, a fonolit és a hamuszürke tefrit is. A partvidék ugyanakkor jellemezően homokos síkság. Éghajlata trópusi.

Rendkívül szegény ország. Sok mindent importálni kényszerül. Csupán néhány kiviteli cikke van, köztük első helyen a kakaóbabot említhetjük meg. A mezőgadasági termelésnek 90 %-át ez teszi ki. A kakaó mellett megterem itt még a kávé, a pálmaolaj, a kókuszdió, a kopra (előbbi kiszárított húsa), a banán, a tárógyökér (Colocasia tápanyagban gazdag gyökere) is. Idegenforgalma mostanában kezd fellendülni.

Az innen származó kakaóbabokat önállóan, termőhelyspecifikusan és blendekbe keverten is felhasználják. Itt nagyobb arányban elterjedt fajta az édeskés és gyümölcsös Amelonado (egy Forastero fajta), amit még vélhetően az 1820-as években hoztak be a portugálok Brazíliából. A XIX. század közepén Ecuadorból és Trinidadból is hoztak ide újabb kakaófajtákat, köztük néhány Criollot is. Így ma már többféle fajtát is termesztenek.

São Thomé kakaóbabjaiból származó csokoládék kiegyensúlyozott, klasszikus ízekkel bírnak, amelyekben dominánsan megjelenik a só, a narancs, a füst, a dohány. Emellett pedig még piros bogyósok, fahéj, vanília, jázmin, föld, szegfűszeg is jellemezheti. Karaktere inkább robosztus, kesernyés, néha kicsit talán agresszív is, de az esetek többségében inkább harmonikus és rendkívül összetett.

Az össztermés világviszonylatban elég kevés 2500 t/év, de korábban ennél jóval több volt. A kakaótermelés csökkenésének több történelmi oka volt. Elsőként említhetjük, hogy 1975-ben elnyerte az ország a függetlenségét Portugáliától és a portugál kakaóüzemvezetők mind elhagyták az országot. Aztán kelet-német, majd világbanki kezdeményezések is történtek a kakaótermelés újbóli felvirágoztatása érdekében, de végül azok is kudarcba fulladtak. Sok termelő felhagyott a kakaótermeléssel és kivágta az ültetvényeket.

Aztán a togói székhelyű, 1993-ban létrehozott Kaoka cég, amely az organikus termesztés elkötelezett híve felkarolta ezt az országot is, megfelelő, megbízható árat biztosítva a kiváló kakaóbabot termelő farmereknek.

Mára ismét fellendült a kakaótermelésük. Ökológiai rendszerben már mintegy 1200 gazdálkodó termeszt kb. 200 tonna biokakaót.

Az egyik legnevesebb termelő és egyben csokoládékészítő a szigetországban a toszkán származású Claudio Corallo, aki egyben kiváló kávét is termeszt. A csokoládéi puritánok, az elsődleges aromák minél intenzívebb megőrzésével készülnek, minimális, vagy semennyi cukor és semmilyen más egyéb adalékanyag hozzáadásával. A tulajdonos maximalizmusát mutatja, hogy még a kakaóhüvelyben található fehér húst is felhasználja, fantasztikus illata miatt lepárolja.

Ismert és jó birtokként számon tartott ültetvény még a Vila Gracinda. Michel Cluizelnek van innen származó kakaóbabból készült Premier Cru csokoládéja.

Itthon São Thoméból származó csokoládét készít a Harrer Chocolat, a Fabric, az FG, a Csillagó Csokoládéműhely és Szántó Tibor is.

Források:
http://www.c-spot.com/atlas/chocolate-sources/africa/sao-tome-san-principe/
http://www.claudiocorallo.com/

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés