Ghána

Ghána Nyugat-Afrikában, az Egyenlítőhöz közel helyezkedik el. Keletről Togo, északról Burkina Faso, nyugatról Elefántcsontpart, délről pedig a Guineai-öböl határolja.

Neve egy ősi szudáni birodalomból származik, vélhetően innen migráltak erre a területre a mai lakosok ősei. Népessége közel 24 millió fő, fővárosa Accra. A beszélt nyelv a helyieken (akan, ewe, twi) túl az angol.

Az ország legnagyobb arányban exportált termékei az arany és a kakaó. Sokáig az arany volt a legfontosabb terméke az országnak, innen a másik neve Gold Coast, vagyis Aranypart (ez még a britt kolónia idején volt a megnevezése).

Egyedül Ghána közel 20 %-át termeli a világ kakaóbab-termésének. A XIX. század végétől folyik itt kakaótermesztés, elsőként holland misszionáriusok foglalkoztak vele, majd úttörő szerepet vállalt az első ültetvények létrehozásában egy bizonyos Tetteh Quarshie nevű ghánai kovácsmester is (egyesek szerint ő hozta be az első kakaóbabszemeket az országba), akit azóta is rengeteg legenda övez.

Sokáig az élen állt a világranglistán ez az ország, de a vírusfertőzések, illetve a talaj kimerüléséből adódó problémák megnehezítették az itteni termelők munkáját, így mára a 675 e t/év terméssel a 2. helyre szorult az ország.

A kakaót 6 régióban termesztik, így az Ashanti, a Brong Ahafo, a Keleti, a Volta a Központi és a Nyugati körzetekben. Leginkább monokultúraszerűen termelnek, sokszor teljesen kizsigerelik a talajt, s csak utána állnak tovább egy új területre, ahol rendszerint nagy erdőket pusztítanak ki a kakaó érdekében. Olyan területeket választanak, ahol legalább 1000 és 1500 mm közötti az évi csapadék mennyisége. A fő betakarítási szezon októberben kezdődik, a második kisebb termést pedig júliusban kezdik el szüretelni. A főként 2-3 hektáros kis farmokon, ahol mintegy 700.000 termelő dolgozik, a kakaótermesztés keretében sok idénymunkást is foglalkoztatnak. Ellentétben Elefántcsontparttal, ebben az országban a kormányzat igen nagy szerepet vállal a termesztés ellenőrzésében.

1947-ben a kormány létrehozta a COCOBOD (Ghana Cocoa Board) nevű szervezetet, ami kutatás-fejlesztési, marketing, promóciós és nem utolsó sorban minőség ellenőrzési feladatokat lát el.

A Kuapa Kokoo pedig egy helyi szerveződésű, Fair Trade kereskedelmen alapuló együttműködés, amely már mintegy 40.000 tagot számlál. Ez a szervezet résztulajdonosa a Divine csokikat készítő Divine Chocolate Limited nevű cégnek.

A ghánai kakaót magas minőségű, de mégis tömegtermelésű kakaóként tartják számon a világban, ami nyilvánvalóan adódik abból a tényből, hogy ez az ország a világ második legnagyobb termelője. Főként Forastero (azon belül pedig Amelonado) kakaófajtákat termesztenek és az itteni kakaókból főleg blend, azaz más kakaóbabokkal kevert csokoládék készülnek.

A tisztán ghánai kakaóbabokból készült csokoládék klasszikus kakaós jegyekkel bírnak, komplexek, intenzívek, néha kicsit nehézkesek, alig vagy egyáltalán nem kesernyések, zamatukban kávé, dohány, magvak, földesség érződik. 

Források:
http://www.c-spot.com/atlas/chocolate-sources/africa/ghana/
http://www.cocobod.gh/history.php

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés