Grenada

Grenada a közép-amerikai Kis-Antillákhoz tartozó szigetország. Két nagy és több kis szigetből áll. A szigeteit Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1498-ban.

Sokáig britt gyarmat volt, de 1974-ben elnyerte függetlenségét. Régi neve „Spice Isle”, azaz Fűszersziget volt, mivel jelentős fűszertermelés folyt, folyik itt ma is. A zászlajában is található egy motívum, ami a legnagyobb arányban termesztett fűszerére a szerecsendióra utal.

Az eredeti őslakosság itt az aravak indiánok voltak, ma már csak néhány leszármazottuk él. A lakosság több mint 80 %-a az Afrikából idehurcolt rabszolgák utódai.

Az ország fővárosa St. George’s, hivatalos nyelve az angol.

Az éghajlata trópusi, két évszakkal (esős, forró és száraz, hűvösebb).

Kakaótermesztéssel az 1700-as évek elején kezdtek el foglalkozni az itt lakók, de ennek aránya akkor még nem volt számottevő. Igazán a XIX. század közepén kezdtek el nagyobb mértékben ezzel a növénnyel foglalkozni. A vulkanikus hegyvidék talajai ásványi anyagokban gazdagok, kedvezőek a kakaófa számára.

Az 1940-es években már saját fajtát is létrehoztak GS (Grenada Selection) néven.

1964-ben pedig létrehozták a felülről szerveződő Grenada Cocoa Association (GCA), vagyis a Grenadai Kakaó Szövetség intézményét. Ez az ültetvények ellenőrzésén túl, segítséget nyújt a feldolgozáshoz és a marketinghez is.

A termesztés egészen 2004-2005-ös évekig felfelé ívelőben volt. Ezek az évek azonban az ország történelmében mély pontnak számítanak. Az előbbiben az Ivan, majd a következő évben pedig az Emily hurrikánok okoztak hatalmas pusztítást, nemcsak a kakaóültetvényekben (60 %-uk elpusztult, a kakaófa rendkívül érzékeny a szélre, így ez nem is csoda), hanem a lakóépületekben is. Így az embereknek először a saját életüket kellett újrakezdeni, aztán jöhetett az ültetvények rekonstrukciója.
A hurrikánok előtt még 7000 termelő foglalkozott kakaótermesztéssel, utána közülük 1100-an felhagytak a termesztéssel.

Mára sikerült helyreállítani a termesztést és már megközelíti a kakaótermesztés a 2004 előtti szintet. Kb. 6500 termelő jelenleg a tagja a GCA-nak és kb. évi 8 00 tonna kakaót termesztenek.

Manapság már „Cocoa Isle” (Kakaósziget) néven is emlegetik, illetve a „Golden Triangel”, vagyis az Aranyháromszög (Grenada, Trinidad, Venezuela) részeként tartják számon magas minőségű kakaója miatt.

A legnagyobb arányban Trinitario és amazonasi ’Calabacillo’ fajtákat (ezutóbbi vélhetően egy Forastero fajta) termesztenek.

Grenadai csokoládékészítők közül a Grenada Chocolate Company-t, azaz a Granadai Csokoládéüzemet lehet talán legnagyobbként említeni. Ők helyi termelőkkel együttműködve egész évben folyamatosan takarítják be a kakaótermést. Organikus, single origine, azaz kizárólag grenadai, „tree-to-bar” (azaz fától a tábláig, vagyis a termesztéstől a kész csokoládéig a teljes folyamat egy kézben összpontosul) csokoládékat készítenek. Érdekességként megemlíthetjük, hogy arra is törekszenek a csokoládé-készítés során, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják a termelés után, így például napenergiával működik az üzem, sőt a csokoládék szállítását is hagyományos módon vitorlásokkal oldják meg, legyen szó akár a karib térségen belüli, akár az európai szállítmányokról. (Ezt manapság elég nehéz elhinni.)

Mit lehet tudni a granadai csokoládék ízvilágáról? Könnyed, finoman savas, nagyon gazdag illat-, ízvilággal bírnak: friss tej, fa, fű, fehér, piros gyümölcsök, citrusok, kávé, föld, eukaliptusz, cédrus, birs, szőlő, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, bors, stb.

Végezetül pedig egy grenadai csokoládé hazai értelmezésének jellemzése olvasható itt.

Források:
www.caribbeanfinecocoaforum.org
www.c-spot.com/atlas/chocolate-sources/caribia/grenada/
www.rococochocolates.com

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés