Spanyol éra

Kolombusz Kristóf negyedik amerikai expedícióján -amelyen 1502-ben a mai Hondurashoz tartozó Guanaja-szigetre érkezett- ismerkedett meg a kakaóbabbal.

Ő volt az első európai, aki „xocolatl”-t, azaz folyékony csokoládét ihatott. Ám ez nem nyerte el a tetszését. Ennek ellenére szállított egy keveset a spanyol királyi udvarnak is. Izabella hercegnő és Ferdinand király kifejezetten elutasította az azték ital kesernyés ízeit.

Hernan Cortez néhány évvel később, 1519-ben lépett Mexikó keleti partjára. Amikor az aztékok meglátták, azt hitték, hogy Quetzalcoatl nevű istenük tért vissza, mivel erre az évre jósolták eljövetelét. Így uralkodójuk, Montezuma -aki állítólag napi 50 adag kakaót ivott- tárt karokkal fogadta a konkvisztádort, aki aztán lassacskán meghódította az azték birodalmat, majd megalapította Mexikóvárost.

Az aztékok ajándékba adtak Corteznek kakaóbabot. Ekkor még nem nagyon tudta, hogy mit kezdjen vele, az aranynak valószínűleg jobban örült volna. Az ő tiszteletére tartott ünnepségen kóstolta meg először a „folyékony aranyat”. Egy idő után már egyre szívesebben kortyolgatta ő is ezt az italt, még a bort is lecserélte rá. Cortez megértette, hogy nemcsak az ízében kell keresni a kakaó erényeit, hanem abban is, hogy erőt ad a katonáknak a meneteléshez, illetve a küzdelmekhez.

1527-től kezdte el exportálni a spanyol udvarba. Akkora sikere volt, a kissé már módosított (cukorral, fahéjjal, vaníliával „feljavított”) italnak, hogy Cortez meglátta benne az üzlet lehetőségét. Persze az is hozzájárult Cortez üzleti reményeihez, hogy látta az Újvilágban mekkora jelentőséggel bírnak az aprócska magvak, mint fizetőeszközök.

1550 körül ültetvényeket hozott létre Mexikóban, majd Trinidadon, Haitin, végül szinte az egész Karib térségben.

Innentől kezdve a spanyol udvar kedvenc itala lett a csokoládé, olyannyira, hogy eleinte a saját kulináris titkuknak tartották az ital összetevőit, ami csak később terjedt el egész Európában.

Források:
http://www.chocolate-history.co.uk/aztec-chocolate.htm
http://www.hhhh.org/cloister/chocolate/history.html

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés