Gyökerek

A csokoládé története, akárcsak bármely más történelmi aspektus, rendkívül szövevényes és sok esetben máig nem tisztázott, hogy valójában ki volt az egyes technológiai lépések kitalálója. Ezért ehelyütt csupán az egyes teóriák bemutatására tehetünk kísérletet.

Mindjárt a történet elején vannak vitatott, homályos pontok, persze ez valamelyest érthető is, hiszen több ezer év távlatából nehéz is lenne minden információnak a birtokába kerülni.

A csokoládé története valószínűleg az olmékok koráig nyúlik vissza. Egyes nézetek szerint ekkor már nemcsak ismerték, hanem termesztették is a kakaót.

A legrégebbi lelet, amelyet Hondurason találtak kb. 1100-1400 évvel Krisztus előtti. Ennek tanúsága szerint nemcsak a kakaóbabot használták fel, hanem a hüvely fehér húsát is fermentálták alkoholos itallá.

A maják Kr. u. 400 körül már biztosan fogyasztották a kakaót. Saját udvarukon termesztették, de akkoriban inkább még csak az ünnepi szertartásokhoz használták. A kakaóbabot zúzták, főzték, folyadékot készítettek belőle, ez volt a „xocolatl”, azaz keserűvíz. Felkeverték, habosan itták. Vörös színű volt az annatomagtól (borsos ízű achiote nevű fűszer), amit hozzáadtak. Keserű ízét chilivel, virágokkal finomították. „Emulgeálószerként” kukoricadarát adtak hozzá (ma a spanyolok sok helyen még mindig adnak kukoricalisztet a forrócsokihoz).

A maják a kakaófát az „Istenek gyümölcsének” tartották, ezért főként papjaik fogyasztották a termésből készült italt, és az emberáldozatoknak is adtak belőle.

Kr. u. 800-1000 körül a toltékok már erősítő italként fogyasztották, és uralkodójuk szorgalmazta a kakaótermelést.

A majákat az aztékok leigázták 1200-ban és lassan átvették az uralmat egész Közép-Amerika felett. Ők a termékenység istenével azonosították a kakaót, és gyakran szent áldozatként használták fel. Átvették a maja csokoládé-fogyasztási szokásokat (egyesek szerint az ő nyelvükből eredeztethető a csokoládé neve és nem a maja kultúrából). „Harci csokoládéként” is fogyasztották, mert úgy gondolták, hogy erőt ad a küzdelmekhez. Az Azték Birodalomban luxuscikknek számított, fizetőeszköz volt, még hamisították is.

Az Azték Birodalom spanyolok általi meghódításával egy új fejezet vette kezdetét a csokoládé történelemben.

Források:
Chantal Coady (2006): Ínyencek kézikönyve csokoládé. Gabó Kiadó
Sarah Jane Evans (2010): Chocolate Unwrapped. Pavilion Books
http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate#History

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés