Peru

A Perui Köztársaság a dél-amerikai Andok legnagyobb országa. Nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja.

Peru fővárosa Lima, területe 1,3 millió nkm, népessége 27 millió fő, amelynek 45 %-a bennszülött indián lakos. Népsűrűsége: 22 fő/nkm. A hivatalos nyelvei a spanyol, a kecsua és az ajmara.

Az ország gazdasága a mezőgazdaságra épül. Fő termékei: cukornád, burgonya, rizs, kukorica, spárga, gyapot.

Földrajzilag hármas tagolódás jellemzi: nyugaton a Parti síkság, az ország középső részén az Andok vonulata, keleten pedig az Amazonas medence alkotja. Legmagasabb pontja: a 6768 m-es Huascaran. Nyugaton a Humboldt-áramlat miatt, a középső részen a hegyvidéki klíma folytán hűvösebb az éghajlat, míg az Amazonas-medencénél trópusi éghajlat uralkodik. 

A perui növényvilág biodiverzitása rendkívül nagy. A talajok és a klimatikus adottságok változékonysága is igen nagy az egyes területeken.

Annak ellenére, hogy a kakaó eredetét illető kérdés még ma sem teljesen tisztázott, a peruiak állítják, hogy a kakaó az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtő területéről származik.

Peru termőrégiói:
-A tengerparton: Tumbes, Piura
-Az Amazonas mentén: Amazonas, San Martín, Ucayali
-Az esőerdők mentén: Cajamarca, Huánuco, Junín Ajacucho, Cucso
-Az Andok keleti oldalán: La Convención és Lares, Huallaga, Apurímac-Ene, Alto Marañón

Az összetermelés kb. 40000 hektáron folyik. Peru a világ 15 legnagyobb kakaó-exportőr országai közé tartozik. Termelési volumene intenzíven növekszik, akárcsak más agrártermékei vonatkozásában is, lásd pl. a spárga-termesztésben már az első országok közé tartoznak. Világszerte 20 országba, legnagyobb arányban pedig Svájcba, Franciaországba és Hollandiába exportálnak. Ami pedig az organikus kakaótermelést illeti, a tekintetben is a világ élbolyába tartozik.

Folyamatosan, hetente, vagy kéthetente szüretelnek. Trinitario, Forastero és Criollo fajtákkal is foglalkoznak. Ez utóbbinak egyre jelentősebb szerepet szánnak a minőségi kakaótermelésben. A legértékesebbnek tartott kakaófajtát a ’Porcellana’-t Peru északi részén termesztik.

A perui kakaóbabból készült csokoládé enyhén kesernyés, friss kékbogyós gyümölcsökre emlékeztető aromák, méz, magvak, esetleg bors és más fűszerek, illetve némi földesség érződik benne.

Források:
http://www.siicex.gob.pe/siicex/resources/sectoresproductivos/bd3f5576-5af0-448f-a951-7dfe07816f90.pdf
http://hu.wikipedia.org/wiki/Peru

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés