Néhány szó a termőhelyekről

A csokoládé készítéséhez felhasznált kakaóbabok termőterülete igencsak meghatározza a végtermék aromáinak, zamatainak karakterét.

Annak megfelelően, hogy a kakaóbab eredetére mekkora hangsúlyt fektetnek a csokoládé-műhelyek, beszélhetünk blend, single origin és single estate csokoládékról.

A blendek esetében általában nem tartják számon, hogy honnan származik a kakaóbab, hanem több termőhelyről válogatják össze és készül végül a csokoládé belőlük. Vannak olyan blendek is, amelyek tudatosan összeállított kvázi direkt házasított csokoládék, pl. Kumabo, Satongo, hogy csak párat említsünk a híresebbek közül.

A single origin annyit jelent, hogy területszelektált, vagyis általában az egyazon országból származó kakaóbabokból készült csokoládék tartoznak ide, pl. Vanuatuból.

A single estate ennél még szűkebb kategória, miszerint a kakaóbabok csupán egyetlen ültetvényről származnak, pl. Hacienda Concepcion, Venezuela.

A kakaóövként említett régió a Földön az, ahol általánosan „elterjedt” a kakaó növény, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy ahol sikeresen termesztik a kakaót. A kakaóöv az Egyenlítőtől északra és délre a 20. szélességi fokok közötti keskeny sáv. Nagyjából ez az a terület, ahol az éghajlat lehetővé teszi ennek a kényes növénynek a termesztését.

Őshazájaként Mexikót, vagyis a Yucatan-félszigetet tartják számon, bár egyes vélemények szerint inkább Peru környékéről származik.

A termőterületek Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika (70 %-a a világtermelésnek innen jön), D-K-Ázsia országaiban találhatók.

Az alábbiakban csak felsorolás szintjén említjük meg azokat az országokat, amelyekben jelentősebb volumenben termesztenek kakaóbabot.

Ezen országok és termesztésük bemutatására pedig a további cikkeinkben kerül sor.

Belize
Bolívia
Brazília
Cameroon
Columbia
Costa Rica
Cuba
Curacao (Holland)
Dominikai Köztársaság
Ecuador
Elefántcsontpart
Fernando Po
Fülöp-szigetek
Gaudeloupe
Ghána
Grenada
Guatemala
Haiti
Hawaii
Honduras
India
Indonézia-Jáva
Jamaica
Java
Lagos
Madagaszkár
Malaysia
Martinique
Mexikó
Nicaragua
Nigéria
Panama
Pápua-Új Guinea
Peru
Saint Vincent és Grenadin
Samoa
Santa Lucia
Sao Thomé & Principe
Sierra Leone
Sri Lanka
Szurinám
Tanzánia
Togo
Trinidad és Tobago
Uganda
Vanuatu
Venezuela
Vietnám
Windward és Leeward szigetek

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés