Csokoládékészítés

Ránézésre nem is gondolnánk, hogy a csokoládékészítés folyamata milyen hosszadalmas, több munkafázisból álló technológiai sort foglal magába.

Az a rész, amikor a megolvadt csokoládét formába öntik, szinte már csak hab a tortán, és még ez a végső mozzanat is igen jelentős és megfelelő szakértelmet igényel. Na, de ne szaladjunk ennyire előre! Lássuk sorrendben, hogy milyen lépések előzik meg a táblás csokoládé létrejöttének pillanatát!

1. Először megtörténik a kakaóhüvelyek betakarítása.
2. Következő lépés a kakaóhüvelyben lévő kakaóbabok kiszabadítása.
3. Fermentálás, azaz az erjesztés folyamata következik.
4. Ezután szárítják a kakaószemeket.
5. Majd pörkölik.
6. Meghámozzák.
7. Összezúzzák, azaz megőrlik.
8. Az így létrejövő kakaómasszához keverik a csokoládé egyéb alkotóit.
9. Konsírozzák, azaz gyúrókeverik a masszát.
10. Temperálják, azaz a megfelelő hőmérsékletekre állítják be a massza hőfokát.
11. Formába öntik.
12. Megszilárdulás után csomagolják.

13. A fogyasztók boldogan elfogyasztják.

Természetesen ennél kicsit bonyolultabb a történet, az egyes elemek részletezésére a továbbiakban kerítünk sort. Ennek ellenére azért már ennyiből is jól látszik, hogy milyen sok munka áll egy tábla csokoládé hátterében, akárcsak egy pohár borban is.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés