Szántó Tibor Csokoládémester

Szántó Tibor évekkel ezelőtt olaszországi munkái során került kapcsolatba ezzel a különleges termékkel. A minőségi csokoládék iránti odaadása ekkor kezdődött el.

Lévén, hogy itthon nem talált hasonlóan szofisztikált csokoládékat, mint amiket külföldön kóstolt, belevetette magát a szakma rejtelmeibe. Így aztán pár év tanulás után 2006-ban már hozzá is látott a saját „portékák” készítéséhez.

Azóta is folyamatosan tökéletesíti tudását. Európa csokoládékultúrájának meghatározó helyein Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban sajátította el azt az ismeretanyagot, amivel kiemelkedő minőségű csokoládéit készít.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Tibor a kakaó termőhelyek legnagyobb szakértője hazánkban. Az eddig leginkább csak a borkészítésnél ismeretes terroir fogalma az ő olvasatában nyert a csokoládék terén, hazánkban a legnagyobb jelentőséget. Csokoládéiban mindig a termőhely kapja az elsődleges szerepet, az ízesítés csupán kiemeli az adott kakaóbab termőhely jellegét. Igazi grand cru területek (vagyis prémium minőségű kakaóbabot szolgáltató ültetvények, régiók) alapanyagait használja fel a csokoládéihoz.

Bean to bar csokoládéi esetében a kakaóbab beszerzésétől a kíméletes pörkölésen, a kézi válogatáson, a hántoláson, őrlésen át a konsírozásig (gyúrókeverés) minden munkafolyamatot maga végez.

Honnan származnak az általa készített csokoládék kakaóbabjai? Sokféle régióval dolgozik, hogy csak néhány példát említsünk: Dominikai Köztársaság, Peru, Grenada, Venezuela, Sao Thomé, Madagaszkár kiváló területeiről.

Mivel ízesíti a csokoládékat? Ha a kakaó karaktere úgy kívánja, akkor magvakkal (pl. mandula, pisztácia), ha kell, akkor gyümölcsökkel (pl. kandírozott narancs, füge, vörösáfonya, meggy), ha pedig azt kívánja, akkor fűszerekkel (pl. chili).

Mivel csomagolja? Jelen esetben ez is egy érdekes, említésre méltó kérdés, hiszen újrahasznosított papírból készülnek a csokoládédobozkái.Tibor kifinomultságára vall, hogy bonbonokat, trüffeleket lehetőleg csak frissen, egyedi megrendelésre vagy rendezvényre készít, hogy a legtökéletesebben megőrizzék aromájukat és ezt a fogyasztók is maximálisan, de nem túláradóan (!) érezhessék.

A csúcsminőség iránti elkötelezettsége érződik forrócsokoládé sorozatán is. Tibor véleménye szerint az igazi forró csokoládé 70% kakaótartalommal bír, eredet megjelöléses, magas minőségű kakaóbabok felhasználásával, minimális cukorral és egyéb anyagok (pl. sűrítők) hozzáadása nélkül készül.

Végül, de persze nem utolsó sorban Tibor szakértői hozzáállását az általa 2007 óta szervezett igényes tematikus kurzusok is jól példázzák. Az érdeklődők alapfokon és haladó tanfolyamok keretében ismerkedhetnek meg a csokoládékultúra szerteágazó ismereteivel.

Elérhetőségek:
2310 Szigetszentmiklós II. Rákócszi Ferenc u. 31.
web: www.szantotibor.com

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés