Csokoládé

A kakaó növény, avagy Theobroma cacao, a természetben folyópartokon élő, 13-15 méter magasra megnövő, trópusi faj. Jelentőségét a termésében megtalálható kakaóbaboknak köszönheti.

A botanikus Linné által találóan az „Istenek eledeleként” elnevezett növény terméséből nyert „xocolatl”-t már a közép-amerikai maják (i.sz. 600 körül) is fogyasztották. E kultúrában isteni erőt tulajdonítottak a csokoládénak. Akkoriban azonban még a csoki egy kevésbé selymes, inkább kesernyés, vöröses színű, fűszerekkel ízesített változatát fogyasztották.

A csokoládé Európába az Azték Birodalmat leigázó Hernando Cortez révén jutott el. A spanyolok korán felismerték a benne rejlő lehetőségeket. Néhány évszázad alatt az eleinte aranyárban értékesíthető kakaó bejárta az egész európai kontinenst.

A XVII. században már csokoládéházak, csokoládéüzemek is létesültek. A kezdeti próbálkozások eredményeként mára olyan „csokinagyhatalmak” alakultak ki, mint Belgium, Hollandia, Olaszország, Franciaország, Svájc.

Ezek az országok vásárolják fel a „kakaóöv”-ben termelt kakaóbab jelentős részét. A legjobb minőségű termést Közép-, és Dél-Amerikában szüretelik. Emellett azonban még Afrikában és Délkelet-Ázsiában is termesztik a kakaót.

A mintegy 3000 kakaófajtát nehéz lenne felsorolni, de alapvetően két fő típusa létezik: a kevesebb termést adó, érzékeny, de egyben sokkalta finomabb ’Criollo’ és az ellenállóbb, nagyobb arányban termesztett, de kevésbé jellegzetes, kesernyés ’Forastero’. E kettő szabad beporzásából jött létre a tulajdonságaiban is kettejük között álló ’Trinitario’.

A kakaó-termelés első, meghatározó mozzanata a borkészítéséhez hasonlóan a szüret. A megfelelően érett kakaóhüvely, kiváló minőségű kakaó termelésére ad lehetőséget.

Ezt követően a hámozás, fermentálás, szárítás, pörkölés műveletei további aromákban gazdagítják a kakaót. A zúzás majd a konsírozás (gyúrókeverés), temperálás (hőmérséklet váltogatása) folyamatai pedig a kakaómassza végleges állagát és külsejét határozzák meg.

A magas kakaótartalmú csokoládék fogyasztása nemcsak a kedélyállapotunkat javítja, de különböző tudományos kísérletekben is igazoltan növeli szervezetünk teljesítőképességét, antioxidáns, köhögéscsillapító, vérnyomáscsökkentő, sőt mitöbb bőrvédő hatású is. A borhoz hasonlóan azonban a mértékletes fogyasztás e termékre nézve is fontos irányelv.

Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését az „isteni eledel” iránt, látogasson el az általunk szervezett kóstolókra, vagy böngésszen rovataink között, ahol többet is elárulunk a kakaó titkairól!