Desszertborok

A desszertborok köre egy meglehetősen széles kategória.

Lehetnek természetes és „mesterséges” cukortartalommal bírók. Ez utóbbiak, például valamilyen borászati technológiai eljárás során megőrzött cukorral, vagy édesítés útján nyertek.
A természetes édesborok közé soroljuk a töppedt szőlőből készült, vagy más néven késői szüretelésű borokat, amelyek bármely borvidéken elkészíthetők.
Ugyanez igaz a jégborra is, amely olyan különleges minőségű bor, amihez a szőlőfürtöket túléretten, megfagyottan szüretelik és préselik.
Ugyanakkor a következő típusok csak a Tokaji borvidék területéről származhatnak.
A szamorodni esetében a nemesen rothadt, azaz botrytiszes szőlőbogyókat tartalmazó fürtöket válogatás nélkül, együtt szüretelik le és dolgozzák fel a normál, nem aszúsodott bogyókkal, fürtökkel. A bort forgalomba hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban kell érlelni.
Az aszúborok a nemesen rothadt, töppedt szőlőszemek felhasználásával készült borok.
Az aszúszemeket külön gyűjtik naponta, majd, ha eléri mennyiségük a borkészítéshez szükségeset, akkor a szintén tokaji eredetű, az évi musttal, erjedő musttal, vagy borral áztatják. Az áztatási idő néhány nap, ezután préselik az aszúszemeket, majd elindítják az erjedést. A puttonyszám a szerint változik, hogy mennyi aszúszemet használtak az áztatáshoz.
Az aszúk érlelése legalább három évet vesz igénybe. A törvény szerint legalább kettő fahordós érlelés és legalább egy év palackos.
A fordítás a kipréselt aszútésztára felöntött mustból vagy szintén azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalomba hozatal előtt legalább két évig érlelt bortípus. Fahordóban legalább egy évet kell töltenie.
A máslás a fordításnál is ritkábban előforduló kategória. A tokaji szamorodni vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján nyert bor, amit két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelnek.
Az eszencia egy olyan csoda (nem lehet másként nevezni), amely az aszúsodott és szüretkor külön szedett aszúszemekből préselés nélkül kiszivárgó mustból minimális erjedés útján keletkező tokaji borkülönlegesség. Cukortartalma minimum 450 g/l kell legyen, de általában ennél jóval több.

Hozzászólások  

 
0 #1 www.mensolution.hu 2015-09-01 15:52
Érdekes kérdéseke ezek, amit sokan nem akarnak felhozni.
Köszi!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés