Bioborok

Az ökológiai gazdálkodás olyan környezetkímélő és az emberi egészséget szem előtt tartó termelési forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső erőforrásokkal és természetidegen anyagokkal szemben, ezáltal a gazdaságon belül zárt anyag- és energiaáramlás megvalósítására törekszik.

Mitől bio a biotermék?
A biotermékek előállítását élelmiszerek, takarmányok és mezőgazdasági eredetű alapanyagok esetén EU-szerte egységes - jogszabályban rögzített – előírásrendszer szabályozza, és egy független szervezet (pl. a Hungária Öko Garancia Kft.) rendszeresen ellenőrzi. A növényvédelemre és a tápanyag-utánpótlásra használt anyagok, valamint a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok köre szigorúan szabályozott, és genetikailag módosított összetevőket nem tartalmazhat a termék. Az ökológiai állatokat nem kezelik rutinszerűen antibiotikumokkal, nem kapnak hormonokat a gyorsabb gyarapodás érdekében, és etológiai igényeiknek megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra az állat-jóllét elveit szem előtt tartva.

Hogyan lesz a bor biobor?
A bio-borra vonatkozó EU-bio szabályozás idén jelent meg és most augusztus 1-től kell alkalmazni!
Korábban is léteztek bioborra különböző privát feltételrendszerek. Korábban az EU-rendelet szerint csak ökológiai szőlőből készült bor volt készíthető.
A borászati eljárásokban csak a 889/2008/EK rendelet VIII. a. melléklete által engedélyezett eljárásokat, termékeket és anyagokat alkalmazták, és a mellékletben erre vonatkozóan jelölt termékek ökológiai mezőgazdaságból származnak.  Derítésre használható anyagok illetve élesztő GMO (génmódosított szervezet)-mentes lehet csak.
Az ökológiai borfeldolgozásban nem engedélyezett eljárások (hűtéssel történő sűrítés, alkoholelvonás, kéndioxid fizikai eljárással történő kivonása, elektrodialízis, kationcserélők, valamint azok a borászati eljárások, amelyek olyan mértékben módosítják a termék összetételét, hogy az félrevezető lehet az ökológiai bor valódi összetételét illetően) nem alkalmazhatók.
Be kell tartani a borászati eljárásokkal kapcsolatos korlátozásokat:
1. A 606/2009 EK rendelet 1.A. mellékletének 2. pontja szerinti hőkezelés esetén a hőmérséklet nem magasabb 70 Celsius foknál.
2. A 606/2009/EK rendelet 1.A. mellékletének 3. pontja szerint, semleges szűrőközeggel vagy anélkül végzett centrifugálás és szűrés esetén a pórusok mérete nem lehet 0,2 mikrométernél kisebb.
Be kell tartani az ökológiai borkészítés során a kéndioxid-tartalomra vonatkozó korlátozásokat.
E témával kapcsolatban a Pincefalvak.hu Biobor cikkében további információkat olvashat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés