Ürmösborok

Az ürmösborok növényi eredetű anyagok hozzáadásával készülő lényegében likőrborok, amelyek a borok kedvező élettani tulajdonságait ötvözik a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásaival.

A technológia eredete az ókori görögök koráig nyúlik vissza. A bélférgek ellen gyakran használt fehér ürmöt Hippokratész más gyógynövényekkel együtt frissítő és gyógyító kezelésekhez is használta. Olasz, francia és német nyelvterületeken vannak e bortípusnak nagy hagyományai.

rmscikkHazánkban a XVI. század óta készülnek ürmösborok. Háromféle technológiai irány alakult ki. Az egyik talán legegyszerűbb módszer, amikor vászonzacskóba fehér ürmöt csomagolnak és ezt áztatják bele a borba.

A főtt ürmös kategóriában a must egy részét felfőzik és így betöményítik, majd a normál musthoz keverik, és ebbe áztatták bele az ürmöt.

A harmadik típus a rácürmös a XVIII. század hozománya. Ez úgy készül, hogy egy hordót először kékszőlő bogyójával rétegeztek, majd fűszernövényekkel, ürömmel, aztán újra a bogyókat, majd a fűszereket rakják rétegesen, a végén pedig óbort öntenek rá. Így áztatják egy ideig, amíg a végső ízét el nem érik.

Az ürmösborok készítésére a fehérürmön kívül persze más növények drogjai (a hatóanyagot tartalmazó növényi rész) is felhasználhatók. Csak néhány példa: benedekfű, ezerjófű, mustármag, angelikagyökér, narancshéj, fodormenta, kakukkfű, rozmaring, fahéj, szerecsendió, édeskömény, csillagánizs, stb. Csak arra kell odafigyelni, hogy a megfelelő egyensúlyt megtaláljuk ezen aromás növények között.

Manapság az ürmösborok általában Badacsony és környékén, félédes, édes kategóriában készülnek, csupán néhány helyen lehet száraz ürmöst találni. Az ürmösborok esetében nem lehet hivatkozni a termőhely, a borvidék, illetve szőlőfajta nevére a boros címkén.

E témában további érdekességek olvashatók itt.

Források:
Eperjesi I. Kállay M. Magyar I. (1998): Borászat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés