Pezsgő

A pezsgő nemes italaink egyike. Ha rágondolunk, akkor aprócska gyöngyök füzére, egy kellemes élmény, egy különleges alkalom, s talán lehelletnyi mámorosság sejlik fel gondolatainkban.

Az alábbiakban összefoglóan áttekintjük a pezsgő történetét, a legfontosabb pezsgőtípusokat és besorolási kategóriákat a teljesség igénye nélkül, hiszen a következőkben még bőven lesz szó az egyes itt fel nem sorolt típusokról.

Egy kis történelem:
A pezsgő története a XVI-XVII. századra nyúlik vissza. Azóta készítenek szénsav-tartalmú italokat Franciaországban. Dom Perignont (1638-1715) tartják a pezsgő atyjának (bár ma már inkább korábbi eredetűnek vélik). Az biztos, hogy ő is tökéletesítette a pezsgőgyártás hosszadalmas folyamatát.

1750-1790 között sok pezsgőgyár alakult Champagne-ban. Többek között például a Moët et Chandon, Veuve Clicquot, Mumm cégek, amelyek ma is a világ élvonalába tartoznak. A XVIII. században azonban már Európa többi országában is elkezdtek pezsgőt készíteni.

A XIX. század több újítást is hozott e téren. Ennek a korszaknak köszönhető a degorzsálás mozzanata is, amely a pezsgőkészítés egy fontos tisztító művelete. Madame Veuve Clicquot-nak tulajdonítják az ötletet. Ekkor még főként édes pezsgők készültek, bár a század végére már kezdtek divatba jönni az ún. brut-k is.

Magyarországon a Hubert pezsgőgyár volt az első, amely 1825-ben Pozsonyban jött létre, majd Törley József 1882-ben Budafokon alapította meg pezsgőgyárát, egy olyan történelmi pezsgőpincészetet létrehozva, amely még ma is meghatározó jelentőségű az országban (és egyre inkább a világban is).

Típusok:
Méthode traditionnelle (hagyományos pezsgőkészítés)
Francia stílus, mélyebb szín, érlelt ízek illatok jellemzik. A buké az élesztőtől (kenyérhéj, keksz, piritós, vaj) származik.

Méthode classique (Transvazée-eljárás)
Kevésbé mély szín, kevésbé összetett illatok jellemzik ezt a pezsgőtípust.

Méthode charmat (Tankpezsgő-készítés)
Német stílus, világos szín, gyümölcsös, friss, üde ízek, illatok jellemzik. Ez inkább a frissítő ital kategóriája, könnyed eleganciával.

Illatos fajtákból készült pezsgők esetében általában a kiindulási termék nem egy alapbor, hanem hazánkban a következő fajták szőlőjének mustja, pl. Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Irsai Olivér, Csabagyöngye, Mátrai muskotály, Pölöskei muskotály, Cserszegi fűszeres, Tramini, Müller Thurgau, Zefir.

Cukortartalom alapján:
Brut nature max. 3 g/l, Extra brut max. 6 g/l, Brut max. 15 g/l, Extra dry 12-20 g/l, Dry, Sec 17-35 g/l, Demi Sec 33-50 g/l, Doux min. 50 g/l kategóriák különíthetők el.

Minőségi kategóriák nálunk:
pezsgő, minőségi, meghatározott termőhelyről származó minőségi.

A pezsgő kóstolása:
A pezsgőket 6-8 °C-ra hűtve kell fogyasztani. A lényeg, hogy lassan kell hűteni, nem a fagyasztóval. Az üveget megdöntve, 45 fokos szögben tartva a dugót forgatva, pukkanás nélkül illik kibontani. Hagyományosan a flőte alakú, hosszúkás poharat tartjuk a legjobbnak, bár mostanában szokás fehérboros pohárba is tölteni.

Amikor megkóstolunk egy pezsgőt, meg kell/lehet vizsgálni a buborékok mérete, a gyöngyözés tartósságát, a gyöngyök finomságát a szájban, a pezsgő krémességét (olvadékony, élénk, durva, avagy szúrós), az illatokat -gyümölcsök (citrus, alma, barack), virágillatok, autolízises illatok (kenyérhéj, vaj, pirítós), vagy esetleg valamilyen hiba érződik-e benne.

Pezsgő és ételek:
A pezsgő általában az ünnepek itala, pedig nagyon sokféle étellel lehet, akár hétköznap is fogyasztani, ezek a halak, a kaviár, az osztriga (ezutóbbiak tényleg nem mindennapos ételeink), a szárnyasok, a pástétomok, a kemény sajtok, vagy akár az édesebb változatokat desszertek, levesek, olajos magvak, spárga mellé.

Hozzászólások  

 
0 #3 marta 2015-10-07 20:20
Aki jobban bele mélyedne a pezsgő készítés rejtelmeibe, annak az alábbi cikket tudnám ajánlani: http://www.boraszportal.hu/beszamolo/7-fontos-pezsgo-az-elmult-15-evbol-6002
Idézet
 
 
0 #2 Szerkesztők 2015-01-23 09:50
Kedves Sándor! Köszönjük a kiegészítést!
Idézet
 
 
0 #1 Kovács Sándor 2015-01-23 00:19
Egy kis pontosítás. Az első magyar pezsgőgyárat Fischer János és Schönbauer Mihály alapította Pozsonyban 1825-ben. Ezután csak 1877-ben vásárolta meg Fischer János fiától, ifjabb Fischer Jánostól Hubert J. E. osztrák borkereskedő a pezsgőgyárat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés