Bortípusok

Desszertborok

A desszertborok köre egy meglehetősen széles kategória.

Bioborok

Az ökológiai gazdálkodás olyan környezetkímélő és az emberi egészséget szem előtt tartó termelési forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső erőforrásokkal és természetidegen anyagokkal szemben, ezáltal a gazdaságon belül zárt anyag- és energiaáramlás megvalósítására törekszik.

Ürmösborok

Az ürmösborok növényi eredetű anyagok hozzáadásával készülő lényegében likőrborok, amelyek a borok kedvező élettani tulajdonságait ötvözik a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásaival.

Sherry

A sherry neve az andalúziai Jerez város nevéből alakult ki. A spanyolok nagy becsben tartott italát ma egy külön szervezet „védelmezi”, ez a Consejo Regulador, amely nemcsak szabályozza, hanem szigorúan ellenőrzi is a minőségi követelmények betartását.

Roséborkészítés

A rosé- és sillerborok készítési technológiája sok szempontból hasonló, de természetesen vannak lényeges eltérések is.

Vörösborkészítés

Az igazán jó vörösborok kellően mély színűek, testesek és bársonyos csersavtartalmúak.

Fehérborkészítés

A fehérborok készítésének alapvetően kétféle módja létezik: reduktív és oxidatív.

Pezsgő

A pezsgő nemes italaink egyike. Ha rágondolunk, akkor aprócska gyöngyök füzére, egy kellemes élmény, egy különleges alkalom, s talán lehelletnyi mámorosság sejlik fel gondolatainkban.