Schön Pince

Hajóst legtöbben legnagyobb múltú rendezvényéről, az Orbán-napi Borünnepről ismerik. 1982-ben rendezték meg először, mára több ezer embert csalogat vissza évről-évre a pincepanziók kedvező árú szobáiba, a kiváló alföldi borok világába, nem utolsó sorban a Schön Pince hűvös présházába.

Apró borászatként, 25-30 hektoliter bort készítünk évente, de azt a legkiválóbb minőségben. Hordóink a 30 méteres alsópince utolsó 10 méteres boltozatlan löszíve alatt pihennek, télen és nyáron egyaránt kellemes klímában. Boraink minőségét Hajós és őseink hagyománya, valamint a fiatalos lendület házasítása garantálja.

Hajós az a hely, amit őseink a török pusztítások után újra felépítettek, és ahol kitartó munkájukkal hagyományt teremtettek. Egy olyan hagyományt, amely apáról fiúra száll, amióta az első lakók betették a lábukat erre a földre az 1700-as évek elején. A XIX. század közepére közel 400 présház épült, ezek közül egy még ma is áll. Ekkor a szőlőtermelés még alig 600 holdon zajlott, ez 200 év alatt megháromszorozódott. 1935-re több mint 800 pincelyukat vájtak ki derék őseink, mintegy 25-30 ezer hektoliternyi borral töltve fel azokat. A világháború után a svábokat kitelepítették, a házaikat, pincéiket elvették. A hatvanas évek elején lehetőség nyílt az ingatlanok visszavásárlására, ám nem mindenki tudhatta újra magáénak a régi tulajdonát.

Emiatt sajnos nem mondhatjuk el, hogy a Schön Pince évszázadok óta a családunk tulajdona, de azt igen, hogy 300 éve bort készítünk. Mára Közép-Európa legnagyobb pincefaluja a miénk, 24 utcánkat mintegy 1200 présház alkotja. Szerencsések vagyunk, hogy ezekből egy a családunké. Letelepedésünk óta tízedik nemzedékként folytatom a szüleink hagyományát, amelyet én is tovább szeretnék adni. Amikor magam is belevágtam a borkészítésbe, arra törekedtem, hogy mindig valami apró újítással egészítsem ki a régi, jól bevált receptet.

Ötvöztem a régit és az újat, így születtek meg az első saját boraim. Fajtáink között megtalálható a Kékfrankos és a Cserszegi fűszeres, amelyek Hajós meghatározó borai közt szerepelnek. A 2013-as év új vendége a Hel’ó Kitti volt, egy üde Kékfrankos rosébor. Nevét az engem mindenben támogató, gyönyörű feleségemről kapta. Másik büszkeségem a Kövidinka, mely nagyapám kedvence volt, ezzel pedig örökbérletet váltott magának a hordóinkban. Deresnek hívják, ugyanis a jellemzően alacsony cukortartalma miatt gyakran a végsőkig kint fagyoskodik, így előfordul, hogy a szüret napjára megcsípi a reggeli dér.

A hozzám hasonló, elkötelezett fiatal hajósi borászok az Orbán-nap mellett mindig több új programról gondoskodnak. Az egyre népszerűbb Adventi Nyitott Pince Napok és a Tavaszi Pincenyitogató mellett a nyári Fröccsözön és a szüreti bál is sok vendéget vonz a varázslatos pincefalunkba.

Elérhetőségek:

6344 Hajós Pincefalu, Hajósi utca 44.
Email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
Mobil: +36 30/676-3530
Google Plus: plus.google.com/+SchönPinceHajós
Facebook: facebook.com/schonpince

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés