Wetzer Pince

A Wetzer Pince a Soproni borvidéken, azon belül is Sopronban található. A tulajdonos és egyben borász Wetzer Péter, aki főállásban Ausztriában, egy vinotékában dolgozik.

Ellkötelezett híve a természetes borok készítésének. A borokba nem akar varázslatot vinni, inkább a termőhely varázsát szeretné visszaadni a fogyasztók számára. Apropó termőhely, a talaj egészséges biológiai állapotának megteremtése, fenntartása véleménye szerint az alapja a minőségi szőlőtermesztésnek.

Fehér borai a Somlói borvidék vulkanikus talajú Sághegyén termett öreg szőlőkből, Olasz rizlingől, Furmintból készülnek.

Vörösborai a a Kohlenberg, Silberberg, Harmler, illetve a Spern Steiner dűlőkben teremnek. Péter számára fontosak ezek a termőhelyek, amelyek többnyire csillámpalás alapkőzeten képződött talajokkal bírnak. A 2 hektárnyi szőlőterület többségét a Kékfrankos szőlőfajta teszi ki. Nem véletlen ez, hiszen a borvidék legnagyobb arányú, mondhatni tradícionális fajtája, amelyre Péter szerint még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, nemcsak a termesztés, hanem a bormarketing terén is.

A másik fajta, amivel dolgozik a Pinot noir, ami a szintén csillámpalás Kogl dűlőben terem, mintegy fél hektáron. Az ültetvények kora több mint 30-35 év. A borász célja elsősorban mélyen gyökerező, megfelelő korú tőkéken termeszteni, ezért most is épp néhány parlagon lévő, vagy elhanyagolt szőlőskertek rokonstrukcióján dolgozik, vagy tervezi, hogy dolgozni fog, ha ideje engedi.

A 150 éves, saját élesztőflórával bíró kis pincében érlelődnek a spontán módon erjedt, seprőn érlelt borai.

A Soproni borvidékről itt, a pince borairól pedig itt további információkat árulunk el.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés