Sarok Pince

Györköny a Tolnai borvidék egy gyöngyszeme. A hozzátartozó Pincehegy, avagy pincefalu csodálatos pince-présház sorai folyamatosan várják programokkal a látogatókat. A vendéglátó borászatok közül az egyik talán legismertebb a Sarok Pince.

Tulajdonosa és borásza Sarok Róbert, aki fiatalos lendületével, nyitottságával könnyen és gyorsan megtalálja a közös hangot a hozzá érkező vendégekkel.

4 hektáron gazdálkodik 1999 óta. Zömében Kékfrankos, de más vörösborszőlőfajtákból is készít borokat, így Cabernet sauvignon, Pinot noir, Zweigelt, Rubintos, Néro szőlőkből. Az utóbbi kettő talán kevésbé ismert és biztosan kevésbé elterjedt szőlőfajták.

A Rubintost Kékfrankos és Kadarka fajták keresztezésével állította elő kozma Pál és Tusnádi József. Közepes érési idejű, fűszeres, mély színű bort adó fajta.

A Néró egy eredetileg csemegeszőlőfajtának induló szőlő, de később, amikor el kezdtek belőle bort készíteni kiderült, hogy nagyon jó rosék, vörösborok készíthetől belőle. Szülei: Eger 2 és Gárdonyi Géza, nemesítgői: Bereznai László és Csizmazia József. Jó a fagytűrése, rezisztens fajta és még a szárazságot is egész jól elviseli.

Róbert fehérborszőlőket is termel, így Chardonnay-t és Szürkebarátot.

Pincelabirintusa a sváb gyökerekkel bíró Györköny településnekegyik talán legszebb példája. Érdemes meglátogatni ezt a föld alatti kis kincset és persze megkóstolni az itteni borokat. Egy kis ízelítőt a borokról itt is lehet olvasni.

Elérhetőségek:
H-7045 Györköny, Pincehegy 549.
Tel: 00 36 20 933 6500
Fax: 0036 75 532 007
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
Web: www.sarokpince.hu

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés