Szászi Pince

Szászi Endre korábban a Badacsonyi Pincegazdaságban, majd mint borkereskedő tevékenykedett. 1999-ben pedig önálló útra lépett. Az ország egyik legszebb helyén, a Szent György-hegy déli lejtőjén hozta létre borászatát.

Szászi Endre és családja közösen építgeti a pincészetet. Szellemiségükben a déd-, és nagyszülők szőlő iránti elkötelezettsége is tükröződik. Már a kezdetektől fogva ökológiai gazdálkodást folytatnak a szőlőbirtokon. Apránként vásárolták fel a területeket és ültették be szőlővel, mára több mint 15 hektárnyira duzzadt a gazdaság. 2003-ban szüretelték az első hivatalosan is bio minősítésű szőlőt.

A területek a Szent György-hegyen, Lesencetomajon, Badacsonyban és Szigligeten találhatók. Változatos talajú dűlőik főként vulkanikus talajokon alapulnak (a Szent György-hegyen bazalt, a szigligeti Kabócás-dűlőben pedig a riolittufa jellemző), így a mineralitás szinte minden borukon megfigyelhető. A vulkanikus talajok alól talán csak a lesencetomaji terület kivétel, ahol dolomitos alapkőzet dominál.

Szőlőfajtáik: Olasz rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Kéknyelű, Chenin blanc, Pinot noir, Cabernet sauvignon. A fehér szőlőfajtákból félszáraz, félédes és desszert borokat is készítenek.

A technológia során igyekeznek mindent a lehető legjobban megóvni az oxidációtól, így zárt rendszerben feldolgozni a törésmentesen, kézzel szedett fürtöket. Majd bogyóznak, zúznak, a cefrét pneumatikus géppel préselik és hűtött erjesztő tartályokban erjesztenek.

Kis vendégházzal is bővültek az elmúlt években, amely mellett kültéri kemencét, vinothékát és hideg-, melegkonyhai vendéglátást is kialakítottak.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés