Pósta Borház

A Pósta Borház egy több generációs borászat, bár a dédszülőknek csak kicsinyke szőlőterülete volt. Az 1970-es évektől kezdtek el a felmenők komolyabban szőlészettel foglalkozni.

A Cinka dűlőben vásároltak a nagyszülők egy nagyobb területet présházzal, pincével. Ekkor még csak többnyire Olasz rizlinget termesztettek. 1998-ban a Gurovicza dűlőben vásárolt 3,5 hektárnyi területen viszont már csak vörösborszőlő-fajtákat telepítettek. A birtok 2006-os bővítésével újabb 10 hektárral gyarapodott. Ez utóbbi területet és egyben a rajta lévő újtelepítésű ültetvényt a Gesztenyés dűlőben vásárolták meg. Ma Posta Péter és testvére Gergő vezetik a borászatot, de édesapjuk is tevékenyen részt vállal a pincemunkálatokban.

A fajták köre viszonylag széles. Foglalkoznak Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Kadarka, Pinot Noir, Cabernet sauvignon, Olasz rizling és Sauvignon blanc szőlőkkel is.

Az ültetvények zöme hegytetőn található. Gergő, aki a szőlészeti-borászati munkák zömét végzi abszolút hisz ezekben a területekben. Véleménye szerint a völgykatlanokkal szembeni előnyük, hogy nyaranta kevésbé forrósodnak fel, szellősebbek, ezáltal a növényvédelem is könnyebben megvalósítható itt.

A termés betakarítást kézzel, válogatva végzik. A borászatban fajélesztőt nem használnak, acéltartályban, hűtve erjesztenek. A borokat ászokhordókban érlelik 1-1,5 évig. A tölgy- mellett akáchordókat is használnak, ami elég ritka manapság.

Céljaik között szerepel a teljes környezettudatos gazdálkodás kialakítása a szőlőkben, ami akár a biodinamikus irányzat elérését is jelentheti. Ehhez azonban több évnek kell eltelnie, míg teljesen átállhatnak rá.

Addig is sorra készítik igazán nagy testű, de nem túlzottan robosztus, finom gyümölcs és fűszeres aromákban gazdag boraikat.

Elérhetőségek:
7100 Szekszárd, Keselyűsi u. 22.
7100 Szekszárd, Cinka u. 88. (pince)
Tel: 06 30/83-02-404
06 30/94-68-536
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés